Λέξεις κλειδιά: Γρεβενά, Τορνίκι, Τέχνη, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Μοναστήρια
Keywords: Grevena, Torniki, Art, Painting, Architecture, Monasteries
Από τη βιβλιοπαρουσίαση:
Το Τορνίκι, οικισμός της βυζαντινής περιόδου, συνδέεται με τη μονή της Παναγίας, η οποία ιδρύθηκε σε μικρή απόσταση από τη σημερινή θέση του οικισμού, ο οποίος ονομάζεται πλέον Παναγιά. Το σωζόμενο καθολικό της διασώθηκε πρόσφατα από τον κίνδυνο να κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης του φράγματος Ιλαρίωνα με την εντυπωσιακή μεταφορά του σε άλλη θέση!
Ο συγγραφέας δεν έσπευσε να εκπληρώσει βιαστικά κάποιο χρέος. Επί σειρά ετών μελέτησε τις πηγές, ρώτησε τους ειδικούς, πρωτοστάτησε σε δράσεις και ήλθε σε επαφή με πολλούς συγχωριανούς του, οι οποίοι του διηγήθηκαν πρόσφατες ιστορίες. Έτσι παρουσίασε έργο μεστό πληροφοριών από την αρχαιότητα, με βάση τις σωστικές ανασκαφές στον οικισμό, την βυζαντινή εποχή, με βάση την ιστορία της οικογένειας των Τορνικίων, από τους οποίους έλαβε το όνομά του ο οικισμός, την τουρκοκρατία, με βάση τον κώδικα της Ζάμπορντας και τις ενθυμίσεις σε εκκλησιαστικά βιβλία, και τους νεότερους χρόνους, με βάση αρχειακά και άλλα στοιχεία. Οι διηγήσεις των συγχωριανών του πρόσθεσαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τοπικές παραδόσεις και πρόσφατα συμβάντα από την όψιμη τουρκοκρατία μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο.
Το έργο εξεδόθη με προσωπική δαπάνη του συγγραφέα με πρώτιστο σκοπό να προσφερθεί στους Τορνικιώτες. Αξιέπαινη η εργασία και πολύ ενδιαφέρουσα και για τους μη καταγόμενους από την Παναγιά. Καταθέτω ότι ο Απόστολος υπήρξε πολύτιμος βοηθός μου κατά τη συγγραφή του έργου μου «Σελίδες ιστορίας των Γρεβενών».
Εύχομαι το παράδειγμά του να βρει μιμητές και όλα τα χωριά να αποκτήσουν γραμμένη την τοπική τους ιστορία.
Απόστολος Παπαδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου