Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Τσότσος Γεώργιος, Γαλατινή Βοΐου Κοζάνης. Ανθρωπογεωγραφική – Λαογραφική Προσέγγιση Δυτικομακεδονικού Χώρου












PDF 

(Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Το χωριό Γαλατινή της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοζάνης, που αποτελεί το κεντρικό αντικείμενο αυτού του βιβλίου, είναι ο εκ πατρός τόπος καταγωγής μου. Στην επαρχία Βοΐου δεν έζησα, παρά μόνο τα πρώτα χρόνια της παιδικής μου ζωής σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκα με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη, όμως ποτέ δεν έπαψα να επισκέπτομαι τη γενέθλια γη και να παραμένω σ' αυτήν όσο επέτρεπαν οι συνθήκες. Όλα τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων τα πέρασα στη Γαλατινή και στην Ανθούσα του Βοΐου. Εκεί, μαζί με τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου, παρακολουθούσα και συμμετείχα στις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες, στα παιδικά παιχνίδια και στα λαϊκά δρώμενα· "έτεινα ευήκοο το ους" στις διηγήσεις των μεγαλυτέρων και γνώρισα από κοντά όλες τις εκδηλώσεις και τις πλευρές της παλιάς, παραδοσιακής αγροτικής κοινωνίας. Αργότερα, όταν υπηρέτησα για αρκετά χρόνια ως εκπαιδευτικός στην Κοζάνη, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον δυτικομακεδονικό χώρο στο σύνολό του, να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους του, περιτρέχοντας την ύπαιθρο και ερευνώντας κυρίως θέματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τελικά, να μελετήσω και την τοπική ιστορία και λαογραφία. 

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου έχει ασχοληθεί με θέματα ιστορικής γεωγραφίας, δεν είναι όμως ειδικευμένος λαογράφος ούτε, βέβαια, γλωσσολόγος. Έχοντας γνωρίσει καλά και εκ του σύνεγγυς τον δυτικομακεδονικό γεωγραφικό χώρο, θεώρησα καλό να παραθέσω λαογραφικά, γλωσσικά και ιστορικοκοινωνικά συγκριτικά στοιχεία, καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τον χώρο αυτό. Εξ άλλου, θεωρώ ότι αποτελεί εθνικό καθήκον και εκπλήρωση χρέους προς την ιδιαίτερη πατρίδα, η καταγραφή και δημοσίευση οποιουδήποτε στοιχείου σχετίζεται με την τοπική ιστορία, παράδοση και γεωγραφία (φυσική και ανθρώπινη), ακόμη και από μη ειδικούς επιστήμονες που κατάγονται από τον τόπο, αρκεί να γίνεται με προσοχή, υπευθυνότητα και επιμέλεια.  

Το βιβλίο απαρτίζεται από τρία μέρη: Τα Ιστορικογεωγραφικά, το Τοπικό Γλωσσικό Ιδίωμα και τα Ηθογραφήματα Παιδοζωής. Η λαογραφική προσέγγιση γίνεται περισσότερο στο τρίτο μέρος και λιγότερο στο δεύτερο. Η ανθρωπογεωγραφική όμως προσέγγιση της Γαλατινής και του ευρύτερου δυτικομακεδονικού χώρου, συνυπάρχει και στα τρία μέρη του βιβλίου και όχι μόνο στο πρώτο, εφ' όσον η γεωγραφική εξάπλωση γλωσσικών στοιχείων (γλωσσογεωγραφία) και λαογραφικών (ηθών - εθίμων), μπορεί να θεωρηθεί ως αντικείμενο έρευνας για τη γεωγραφική κατανομή εκφάνσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας και πολιτισμικής δημιουργίας και συνεπώς, ως θέμα που σχετίζεται με την ανθρωπογεωγραφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου