Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Sioulis Triandaphyllos – Grozdanovski Jovica – Mihajlovski Robert, "Hidden in plain sight by the many-eyed”: Remembering the Metsovitan provenance of the fabled iconostasis in Bitola’s cathedral church dedicated to St. Demetrios









PDF 

Σιούλης Τριαντάφυλλος – Grozdanovski Jovica – Mihajlovski Robert,
«Κρυμμένο σε κοινή θέα από τα πολυόμματα»:
Ανάμνηση του μετσοβίτικης προέλευσης του φημισμένου τέμπλου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μοναστήρι

Η περιοχή της Μπίτολα (παλιά Μοναστήρι) της Πελαγονίας γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, λόγω της  στρατηγικής της θέσης και  του κομβικού της ρόλου στην οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως τεκμηριώνεται και από την παρούσα ιστορική έρευνα. Φυσική συνέ- πεια του γεγονότος αυτού υπήρξαν οι διάφορες κοινωνικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως μαρτυρούν και οι πολλές αφιερωματικές επιγραφές διαφόρων συντεχνιών, δηλαδή οργανωμένων επαγγελματικών συσσωματώσεων της πόλεως, στις Δεσποτικές εικόνες του τέμπλου του  ναού της πόλεως, αφιερωμένου στον Άγιο Δημήτριο.

Το 1830 αποτελεί κομβική χρονολογία  για  όλα  αυτά,  αλλά  ιδιαίτερα για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Δημητρίου που είχε υποστεί πολλές καταστροφές από πυρκαγιά. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την χρηματοδότηση ενός τόσο πολυδάπανου έργου και για τον λόγο αυτό συ- νεργάζονται η τοπική Εκκλησία με τις οθωμανικές αρχές να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια και να φροντίσουν για την ανάλογη  χρηματοδότηση. Οι Επίτροποι του ναού καλούν τον φημισμένο ξυλογλύπτη (ταλιαδόρο) Στέργιο Γεωργίου Κόζια από το Μέτσοβο, όπως αποκαλύπτεται στο συμφωνητικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα εργασία, αγιογράφους από την ευρύτερη περιοχή και παραδίδουν  στην  κοινότητα των χριστιανών ένα κομψοτέχνημα. Το επιβλητικό τέμπλο, μοναδικό στο είδος του, είναι δουλεμένο με πολλή φροντίδα και  μεράκι.  Το  σκάλισμά του, η λεπτοδουλειά στην απόδοση των διαφόρων μοτίβων, η τοποθέτηση των θεμάτων, ο Δεσποτικός Θρόνος, ο  Άμβωνας αλλά και οι  Δεσποτικές  και άλλες εικόνες του, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Όσα περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη, δείχνουν πως αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς την πόλη και τον ναό του Αγίου Δημητρίου και να αναλογιστεί πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η ιστορική έρευνα που ανακαλύπτει και αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές του παρελθόντος,  καθιστώντας πλουσιότερο το σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου