Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Жура Гоце Ангеличин, Новооткривени ликови охридских светитеља Климента и Наума / Žura Goce Angeličin, Newfound Images of Ohrid Saints Kliment and Naum













Περίληψη
Žura Goce Angeličin, Νεοευρεθείσες απεικονίσεις των αγίων της Αχρίδος Κλήμεντος και Ναούμ
Σε συνέχεια της έρευνάς μας στην περιοχή Donja Prespa, Korca, Moskopolje-R. Αλβανία (Εικ. 1) ανακαλύψαμε μερικές ακόμη άγνωστες εικόνες των Σλάβων Αγίων Κλήμεντος και Ναούμ της Αχρίδας. Παρόλο που πολλοί ερευνητές από τις βαλκανικές ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν στη διαφώτιση αυτής της περιόδου της ιστορίας της αρχιεπισκοπής της Αχρίδας τα τελευταία τριάντα χρόνια, πολλές εκκλησίες εξακολουθούν να κρύβουν άγνωστες εικόνες αγίων που ήταν σεβαστές όχι μόνο στην αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, αλλά και εικόνες αγίων που ήταν σεβαστές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μοσχόπολη, στον νότιο τοίχο του ναού, δεξιά της Αγίας Τράπεζας, ανακαλύφθηκε μια μορφή του αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο άγιος έχει πυκνά μαλλιά και φαρδύ πηγούνι αντί για ψηλό μέτωπο και μακρύ στενό πηγούνι που είναι τυπολογικά χαρακτηριστικά της μορφής του. Στα δυτικά του αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας υπάρχουν οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος που κρατούν ανάμεσά τους ένα ομοίωμα εκκλησίας. Χωρίς αμφιβολία, οι ζωγράφοι προσπάθησαν να τονίσουν τις αποστολικές δραστηριότητες του αγίου Κλήμεντος μεταξύ των Σλάβων με αυτό το σχέδιο προγράμματος. Εκτός από αυτό το πορτραίτο του αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου σε ένα χωριό της Sipiska, ανακαλύψαμε επίσης ένα πορτραίτο του αγίου Ναούμ της Αχρίδας που ήταν άγνωστο μέχρι τώρα. Η εικόνα του αγίου Ναούμ, όπως είναι ζωγραφισμένη στην ανατολική πλευρά του βορειοανατολικού κίονα του βωμού της εκκλησίας, ακολουθεί τα παραδοσιακά τυπολογικά χαρακτηριστικά των πορτραίτων του, όπως αυτά αγαπήθηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. 
Όσον αφορά όλα τα παρόντα πορτρέτα, αυτό διακρίνεται από τη ζωγραφική στο χώρο του ιερού, όπου σπάνια ζωγραφίζονται πορτρέτα μοναχών. Τα αποτελέσματα της έρευνας στην περιοχή Donja Prespa-Korca-Moskopolje-Sipska δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αναμένονται νέες ανακαλύψεις από τις μελέτες της μνημειακής ζωγραφικής αυτής της περιοχής, αν και αναπτύσσονται εντατικά τα τελευταία χρόνια. Οι περιγραφόμενοι χαρακτήρες των αγίων Κλήμεντος και Ναούμ της Αχρίδας συμπληρώνουν σημαντικά τις γνώσεις μας σχετικά με το θέμα που λατρεύεται για την αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, για την εικονογραφία των Σλάβων αποστόλων και για τη βαλκανική τέχνη του 18ου αιώνα στο σύνολό της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου